Dienst Analyse en Onderzoek

Voor een goed functionerende democratie moet de Tweede Kamer een sterke informatiepositie hebben ten opzichte van de regering, en goede ondersteuning bij haar medewetgevende en controlerende taak. Bij de dienst Analyse en Onderzoek (DAO) leggen we het kennisfundament waarop de Kamerleden kunnen bouwen. Onze objectieve onderzoeksrapporten en adviezen zorgen ervoor dat zij altijd goed geïnformeerd zijn. Zo werken wij voor de democratie.

Wat de dienst Analyse en Onderzoek doet

DAO bestaat uit een team van kenniscoördinatoren en een team van informatiespecialisten. Zij ondersteunen de ambtelijke staf van de (verschillende) Kamercommissies die zich bezighouden met specifieke beleidsterreinen. Daarbij ondersteunen we bijvoorbeeld ook de behandeling van de begrotingen en de departementale jaarverslagen.

We analyseren zowel de documenten die van de regering komen als rapporten van anderen. We doen zelf onderzoek én we besteden onderzoek uit aan onafhankelijke partijen. DAO levert ook de inhoudelijke coördinatie van parlementaire onderzoeken en parlementaire enquêtes. Denk aan de parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag en de parlementaire enquête aardgaswinning Groningen.

De komende jaren groeien we verder uit tot het onafhankelijke interne expertisecentrum van de Tweede Kamer. DAO is zo ook onderdeel van het geheugen van de Tweede Kamer, en bevordert het behandelen van onderwerpen die voor meer dan één commissie relevant zijn.

"Als informatiespecialist zit je altijd op het nieuws en de actualiteit."

Hoe het is om hier te werken

Afwisselend! Van de zorg en het onderwijs tot de energietransitie: op alle beleidsterreinen worden iedere dag belangrijke knopen doorgehakt. Iedere Kamercommissie stelt jaarlijks een agenda op met belangrijke onderwerpen waar meer kennis over moet komen. Daar zijn wij voor. Werk je bij de DAO, dan ben je een belangrijke spil in de analyse van de informatie die de Tweede Kamer ontvangt.

De onderzoeksrapporten en adviezen die we schrijven, zijn politiek relevant, maar niet politiek op zichzelf. Zoals goed onderzoek objectief is, zo is onze inbreng dat ook. Wij zijn er om de kennispositie van de Tweede Kamer te versterken. Vervolgens is het aan de Kamerleden om de aangeleverde informatie te benutten.

Naast onpartijdig zijn ook initiatiefrijk. Als we zien dat er over twee weken een belangrijk debat plaatsvindt, anticiperen we daarop. Zo kunnen Kamerleden altijd bij ons terecht voor actuele kennis en informatie.

Wat je kunt verwachten

  • Een unieke werkomgeving. Hier wordt de toekomst van Nederland bepaald. Wij zorgen ervoor dat dat gebeurt op basis van gedegen onderzoek, kritische analyses en actuele kennis.
  • Een sterke teamspirit. Ruim 30 slimme, enthousiaste en nieuwsgierige collega’s die voor je klaarstaan.
  • Inhoudelijke uitdaging. Je kunt je specialiseren op een bepaald gebied of juist als generalist meerdere beleidsterreinen bedienen.
  • Volop afwisseling. De dagelijkse dynamiek van de Tweede Kamer levert ad-hoc vraagstukken op. Die wissel je af met grotere onderzoeken.
  • Interessante samenwerkingen. We onderhouden contacten met de verschillende planbureaus, adviescolleges en bijvoorbeeld ook de Raad van State.
  • Mogelijkheden om te blijven leren. Je krijgt alle ruimte om jezelf verder te ontplooien, zowel inhoudelijk als persoonlijk.
"Martijn Barth, informatiespecialist: Wij houden ons dagelijks bezig met beslissingen en onderwerpen die alle mensen in Nederland aangaan"
— Bij de Tweede Kamer werken elke dag honderden collega’s voor de democratie. Zo ook Martijn Barth, informatiespecialist.

Wij zoeken ook nog een

Er zijn geen gerelateerde vacatures gevonden.