Rolf Noordsij, kenniscoördinator: ‘Geen dag is voorspelbaar’

Bij de Tweede Kamer werken elke dag honderden collega’s voor de democratie. Zo ook Rolf Noordsij, kenniscoördinator. “Uitdagend en zinvol onderzoek doen vanuit je eigen expertise.”

Kenniscoordinator aan het werk in de Tweede Kamer

Kennisdienst van de Kamer

In 2000 ben ik begonnen bij de Tweede Kamer. Daarvoor werkte ik bij het ministerie van Financiën en toen ben ik tijdelijk gedetacheerd geweest bij de Kamer. Toen hier een functie vrijkwam bij de commissie voor de Rijksuitgaven, heb ik daar op gesolliciteerd. Later heb ik een overstap gemaakt naar de toen nieuwe kennisdienst van de Kamer, het Bureau Onderzoek & Rijksuitgaven, dat later op zijn beurt weer opgegaan is in Dienst Analyse en Onderzoek (DAO).

Mijn werk bestaat in essentie uit het ondersteunen van Kamercommissies bij kennisactiviteiten en het kritisch kijken naar stukken van de regering. Ik doe veel op het gebied van de rijksbegroting, dat is in al mijn jaren bij de Kamer de rode draad die door mijn werk loopt. Wat in de loop der tijd veranderd is, is dat de ondersteuning van de commissies van de Kamer sterk geprofessionaliseerd en uitgebreid is. 

Multidisciplinair werken

Nu werk ik specifiek voor de commissie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Dat doe ik samen met collega’s van DAO die bijvoorbeeld EU-adviseur zijn, maar daarnaast hebben we ook wetgevingsadviseurs en informatiespecialisten in huis. Met de professionalisering van DAO is ook de manier van werken veranderd: we werken multidisciplinair en kijken met meerdere vakgenoten ieder vanuit onze eigen expertise naar stukken. We werken daarnaast ook heel nauw samen met collega’s buiten onze dienst, waaronder de (adjunct)griffiers en commissieassistenten van de commissie. En ook buiten de Kamer heb je veel contacten, bij planbureaus, adviesraden, universiteiten en kennisinstituten. Dat is ook erg leuk en inspirerend. 

Onderzoek doen parlementaire enquete Onderzoek doen parlementaire enquete
Medewerker in beeld parlementaire enquête

Parlementair onderzoek

Je wordt als kenniscoördinator ook geacht ervaring te hebben met het opzetten en doen van onderzoek. Een belangrijke taak is om zo nu en dan aan te haken bij een parlementair onderzoek of zelfs te functioneren als onderzoekscoördinator van een enquête. Dat betekent dat je de staf van de enquêtecommissie op de inhoud aanstuurt als het gaat om het doen van onderzoek. Je ondersteunt bij het maken van vragenlijsten en schrijft ook mee aan het rapport. Het werken in de staf van een enquêtecommissie is heel druk en hectisch, maar ook een heel mooie ervaring. 

Zelf heb ik meegewerkt aan de parlementaire enquêtes Woningcorporaties en Aardgaswinning Groningen. Die laatste raakte direct een probleem waar veel mensen last van hadden. Met elkaar waren we bezig om iets tot op de bodem uit te zoeken, dat is dankbaar werk. Ik vond het een buitengewoon uitdagend en zinvol onderzoek. Met collega’s ben je twee jaar lang met één doel bezig. De relaties binnen de staf, maar ook tussen de staf en de commissie zijn heel hecht. Veel informeler en gelijkwaardiger dan in andere samenwerkingsverbanden. 

Specialistisch en gevarieerd

De rol van kenniscoördinator is dus zeer gevarieerd; je houdt je bezig met je vaste commissie maar bent daarnaast ook specialistisch bezig, bijvoorbeeld bij het adviseren over begrotingsamendementen of het geven van begrotingscursussen. Er is veel mogelijk binnen de functie, dat is ook waarom het na al die jaren nog steeds niet saai is. Het is heel uitdagend en geen dag is voorspelbaar, want als er een actualiteit is kan het zomaar zijn dat je je daar ook mee bezig moet houden.

Bij de Tweede Kamer werk je voor de democratie. Ben jij binnenkort de nieuwe collega van Rolf? Bekijk de vacatures.

Dit interview is afgenomen op 11 april 2024

Wij zoeken ook nog een

Maximaal aantal uren: 36 uur
Maximaal aantal uren: 36 uur
Inschaling: Schaal 14