PROFIELSCHETS VOORZITTER VOOR HET COLLEGE VAN ONDERZOEK INTEGRITEIT

De Tweede Kamer heeft een onafhankelijk college van onderzoek integriteit ingesteld voor het toezicht en de naleving op de gedragscode integriteit. Het college heeft tot taak klachten aangaande overtreding van de gedragscode door Kamerleden te behandelen. Het college van onderzoek bestaat uit een voorzitter en twee leden. Zij worden benoemd door de Tweede Kamer op voordracht van het Presidium voor de duur van ten hoogste zes jaar.

Vanwege het vertrek van de voorzitter worden geïnteresseerden uitgenodigd hun belangstelling voor deze functie kenbaar te maken.

Inhoud van de taak

De Gedragscode Leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal en de Regeling toezicht en handhaving Gedragscode Leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal zijn op 1 april 2021 in werking getreden. In de ‘Regeling toezicht en handhaving gedragscode Leden der Staten Generaal’ wordt het behandelen van klachten aangaande overtreding van de Gedragscode opgedragen aan een onafhankelijk college van onderzoek integriteit. Het college verricht onderzoek op basis van klachten over zittende Kamerleden. Het college bepaalt zelfstandig welke onderzoeksvragen en –methoden het noodzakelijk acht ten behoeve van het onderzoek. 

Iedereen kan een klacht indienen. Indien het college oordeelt dat de gedragscode in een concrete situatie is overtreden, kunnen drie soorten sancties worden voorgesteld aan de Kamer: een aanwijzing, een berisping of een schorsing. Het college stelt een rapportage op over de uitkomst van het onderzoek en zendt deze aan het Presidium en het betreffende Kamerlid. De Kamer beslist over het opleggen van de sanctie. 

Van het college wordt verwacht dat het op een zorgvuldige, onpartijdige en objectieve wijze invulling geeft aan de onderzoekstaak. Het College wordt bijgestaan door een ambtelijk secretaris.

Evaluatie

Artikel 17 van de Regeling toezicht en handhaving Gedragscode bepaalt dat de Kamer twee jaar na de inwerkingtreding van deze regeling een verslag opstelt over de doeltreffendheid en de effecten van deze regeling in de praktijk. Aan de hand van de jaarverslagen van het College en de ervaring die de afgelopen twee jaar is opgedaan wordt op dit moment de Regeling geëvalueerd en zal het Presidium voorstellen doen aan de Kamer ter verbetering.

Kwaliteitseisen voorzitter

Van de voorzitter van het College worden specifieke eigenschappen en kwaliteiten verwacht. In het bijzonder dient de kandidaat:

  • het vermogen te hebben om met autoriteit en natuurlijk gezag de voorzittersfunctie in het College te vervullen;
  • over de persoonlijkheid en achtergrond te beschikken om een leidende rol te vervullen bij de menings- en besluitvorming in het College;
  • ruime ervaring te hebben als jurist;
  • kennis en ervaring te hebben met onderzoek op het vlak van integriteitsvraagstukken in een politiek-bestuurlijke omgeving;
  • relevante bestuurlijke en toezichthoudende ervaring te hebben; 
  • uitstekende kwalificaties en een erkende reputatie te hebben;
  • hoogwaardige contactuele en relationele vaardigheden te bezitten;
  • effectief te kunnen samenwerken in teamverband;
  • omgevingssensitief en maatschappelijk betrokken te zijn;
  • in staat te zijn om onafhankelijk en objectief een oordeel te vormen;
  • integer en onpartijdig te zijn.

Vergoeding

De leden van het College ontvangen een vergoeding van € 327 voor het bijwonen van vergaderingen (3% van het maandbedrag schaal 18 CAO rijk). Daarnaast worden reis- en verblijfskosten vergoed.

Procedure

De selectiegesprekken vinden plaats met een afvaardiging van het Presidium van de Tweede Kamer. De gesprekken worden gepland tussen 23 januari en 27 januari (onder voorbehoud). De tweede gesprekken zullen begin februari plaatsvinden. De voorzitter van het College wordt benoemd door de Kamer op voordracht van het Presidium voor de duur van ten hoogste zes jaar. Een onderzoek naar antecedenten kan onderdeel uitmaken van de procedure.

Uw reactie

Hebt u belangstelling voor deze functie en voldoet u aan bovengenoemd profiel, dan nodigen wij u uit om via deze link te reageren, vóór 15 januari. Mocht dit niet lukken, kunt u dan onder vermelding van voorzitter college van onderzoek integriteit een e-mail sturen naar presidium@tweedekamer.nl.