Claire Hulsman, communicatieadviseur en woordvoerder: ‘De spotlight op ons werk staat altijd aan’

Bij de Tweede Kamer werken elke dag honderden collega’s voor de democratie. Zo ook Claire Hulsman, communicatieadviseur en woordvoerder. “De Tweede Kamer is altijd in beweging, morgen kan de situatie opeens anders zijn.”

Claire aan het werk als communicatieadviseur bij de Tweede Kamer

We helpen elkaar

De afdeling Communicatie bestaat uit een leuk team, we werken veel samen, helpen elkaar en leren van elkaar. Er is een goede mix qua leeftijd en achtergrond. Zo zijn er jonge Content Creators met vernieuwende ideeën en ervaren communicatieadviseurs die alle ins en outs van het parlement kennen. Ons team blijft zich ontwikkelen, daarom zoeken we mensen met een verse blik die onze afdeling een stap verder kunnen brengen.

Veelzijdig werk

Het werk bij de afdeling Communicatie in de Tweede Kamer is veelzijdig. We vertellen aan een breed publiek over onze rol in de parlementaire democratie, bijvoorbeeld door bezoekers te ontvangen en mensen te informeren via onze website en onze socialemediakanalen. De ene keer beantwoord je persvragen over het vervangen van weggooibekers door mokken. En de andere keer ontwikkel je een communicatiestrategie voor de openbare verhoren van een parlementaire enquêtecommissie. Weer andere collega’s denken na over de ontwikkeling van ons intranet, de website en het personeelsblad, of adviseren over de communicatie rondom een ICT-project.

De pers in de Tweede Kamer Communicatiemiddelen Tweede Kamer
Medewerkers in de Tweede Kamer

Vervroegde verkiezingen

De Tweede Kamer is altijd in beweging, morgen kan de situatie opeens anders zijn. Denk bijvoorbeeld aan vervroegde verkiezingen, de formatie en nieuwe Kamerleden, dat betekent veel voor ons werk. Ik krijg energie van werken in een dynamische omgeving, ik hou van actie en deadlines. Tegelijkertijd heb je ook projecten die langer duren die je bijvoorbeeld tijdens het reces kunt oppakken. 

Spotlight staat altijd aan

Kamerleden, politieke partijen, ambtenaren en de pers, ze zijn altijd allemaal tegelijk aanwezig in ons pand. Daar moet je je bewust van zijn. Ook iets kleins kan landelijk nieuws worden, omdat de spotlight op ons werk altijd aan staat. Politieke sensitiviteit is belangrijk en je moet goed kunnen omgaan met mensen van allerlei disciplines, met hun eigen communicatiestijlen en belangen. Dat vraagt om inlevingsvermogen en denken in mogelijkheden. 

Als mijn werk een sport zou zijn.....

Dan zijn wij een atletiekteam met jonge atleten en oudgedienden. Je traint in verschillende samenstellingen, je helpt en motiveert elkaar. Ieder heeft specifieke kennis en ervaring, mensen blinken uit in hun eigen discipline.

Bij de Tweede Kamer werk je voor de democratie. Ben jij binnenkort de nieuwe collega van Claire? Bekijk de vacatures.

Dit interview is afgenomen op 9 augustus 2023

Wij zoeken ook nog een

Er zijn geen gerelateerde vacatures gevonden.