Fatiha Ifkiran, senior HR-adviseur: ‘Indirect een bijdrage leveren aan de Tweede Kamer’

Bij de Tweede Kamer werken elke dag honderden collega’s voor de democratie. Zo ook Fatiha Ifkiran, senior HR-adviseur. “ Alles wat binnen de politiek gebeurt voel je ook binnen de ambtelijke organisatie.”

Senior HR adviseur aan het werk in de Tweede Kamer

Eerst een kop koffie

Ik ben bij de Tweede Kamer terechtgekomen via een oud-collega die mij op de functie attendeerde. De Tweede Kamer.... ik had echt geen idee wat dit voor organisatie was. Voordat ik besloot te solliciteren heb ik gevraagd of ik eerst met iemand kon praten die de functie uitoefende. Dat kon! Ik ben langs geweest en onder het genot van een heerlijk kopje koffie heb ik een beeld gekregen van de organisatie en de functie. Het was ook fijn om even in het gebouw geweest te zijn. Ik kan mij herinneren dat ik best onder de indruk was. De Tweede Kamer kende ik natuurlijk alleen van de media. 

Strategische vraagstukken op HR-gebied

Als senior HR-adviseur adviseer ik over strategische vraagstukken op HR-gebied. Dit gaat onder andere over organisatieontwikkeling, veranderingstrajecten en beleidsontwikkeling. Het unieke van mijn functie is dat ik indirect bijdraag aan het instituut de Tweede Kamer. Een geslaagde dag kan voor mij op verschillende manieren zijn. De ene dag help ik tijdens een gesprek een collega op weg of word ik geïnspireerd door een onderwerp binnen mijn vakgebied. En weer een andere dag breng ik bij het Management Team een HR-onderwerp onder de aandacht. 

De Tweede Kamer heeft een eigen winkeltje Werken in tech en HR
Werken als senior HR-adviseur

Zelf ideeën in brengen

Samen met mijn team ben ik verantwoordelijk voor de strategische doelen van de organisatie, denk aan strategische personeelsplanning (SPP). Ik kan veel ideeën zelf inbrengen. Ik zit als strategisch partner regelmatig aan tafel om de directie en het management te adviseren. Wij zijn met verschillende afdelingen aan de slag om inzichtelijk te krijgen wat een optimale bezetting van medewerkers is; op dit moment en in de toekomst. 

Loyale en gedreven collega´s

Het bijzondere dat ik binnen de Kamer continu meemaak is hoe loyaal en gedreven collega’s zijn, om hun steentje bij te dragen aan de mooie taak die wij weer elke dag hebben. De Tweede Kamer is een dynamische omgeving waar geen dag hetzelfde is. Alles wat binnen de politiek gebeurt voel je ook binnen de ambtelijke organisatie. Ook heb ik contact met andere collega’s binnen het Rijk. Zo kun je kennis delen en van elkaar leren. 

Als mijn werk een sport was....

Voetbal. Net als in de professionele omgeving heb je binnen voetbal verschillende standaardopstellingen. Er is niet één standaardmanier om een tactiek te gebruiken. Elke tactiek kan op een aanvallend dan wel verdedigend ingestelde manier uitgevoerd worden. Je hebt een doel voor ogen en daar werk je naartoe. Om het doel te bereiken heb je elkaar nodig omdat elke speler zijn positie en verantwoordelijkheden heeft, zo ook binnen de Tweede Kamer.

Bij de Tweede Kamer werk je voor de democratie. Ben jij binnenkort de nieuwe collega van Fatiha? Bekijk de vacatures.

Dit interview is afgenomen op 3 augustus 2023

Wij zoeken ook nog een

Er zijn geen gerelateerde vacatures gevonden.