Gijs Freriks, medewerker Verslag en Redactie: ‘Je maakt de politiek van heel dichtbij mee’

Bij de Tweede Kamer werken elke dag honderden collega's voor de democratie. Zo ook Gijs Freriks, medewerker Verslag en Redactie. “We maken de verslagen niet mooier, maar beter leesbaar.”

Medewerker verslag en redactie in de Tweede Kamer

Een echte teamprestatie

Samen met mijn collega's maak ik de woordelijke, geredigeerde verslagen van debatten, hoorzittingen en andere vergaderingen in zowel de Tweede als de Eerste Kamer. Dat is een echte teamprestatie. Op een plenaire avond werken er wel twintig mensen aan een verslag, van verslagleggers en technici tot nalezers. Het debat wordt zo snel mogelijk uitgeschreven, dus soms werk je tot diep in de nacht door. 

Fijne afwisseling

Het werken aan de verslagen is mijn hoofdtaak, maar ik doe veel meer. Onze dienst ondertitelt bijvoorbeeld het vragenuur en grote debatten en we schrijven samenvattingen (‘Debatten in het kort’). Al deze verschillende taken bieden mij een fijne afwisseling.

Tools voor verslag en redactie Tools voor verslag en redactie
Plenaire zaal Tweede Kamer

Taal en politieke sensitiviteit

Wat de functie zo aantrekkelijk maakt, is dat taal en politiek hierin samenkomen. Affiniteit met beide is dus belangrijk. Ik zit graag van begin tot eind live bij een debat, want zo krijg je heel veel mee van de inhoud en de politieke besluitvorming. Ik heb speciale belangstelling voor Buitenlandse Zaken en Defensie, dus debatten daarover volg ik het liefst. Het is ook heel boeiend om mee te werken aan parlementaire enquêtes, omdat je daar de politiek van heel dichtbij meemaakt. Politieke sensitiviteit is een must; je moet gevoeligheden herkennen. Je wilt natuurlijk niet dat je een bewindspersoon of Kamerlid verkeerd interpreteert.  

‘Binnenhofs’

Na indiensttreding doorloop je een traject waarin je intensief wordt begeleid. Die periode gebruik je om de set redigeerregels volledig onder de knie te krijgen. Ook krijg je inzicht in de parlementaire processen en leer je alle Kamerleden kennen, inclusief hun spreekstijlen. Vaak wordt gezegd dat er in politiek Den Haag een eigen taal wordt gesproken, ‘Binnenhofs’ of ‘ambtelijks’. Men heeft het bijvoorbeeld steevast over ‘wisselen’ in plaats van ‘overleggen’. Maar als je een bepaalde uitdrukking hoort die nieuw voor je is, dan is het natuurlijk niet de bedoeling om die te vervangen. Het gesproken woord blijft leidend. We maken de verslagen niet mooier, maar beter leesbaar.

Als mijn werk een sport was …

Dan waren wij de ballenjongens bij tennis. Wij opereren op de achtergrond en vervullen een ondersteunende rol in het snelle speelveld van de politiek. De parlementariërs zijn de hoofdrolspelers en wij staan klaar om hun woorden nauwkeurig vast te leggen, vergelijkbaar met hoe ballenjongens klaarstaan om tennisballen terug te spelen.

Wij zoeken ook nog een

Er zijn geen gerelateerde vacatures gevonden.