Janneke Timmer, parlementair vertegenwoordiger: 'Bijdragen aan een goed geïnformeerde Kamer'

Bij de Tweede Kamer werken elke dag honderden collega’s voor de democratie. Zo ook Janneke Timmer, parlementair vertegenwoordiger. “Bijdragen aan een goed geïnformeerde Kamer.“

Parlementair vertegenwoordiger aan het werk in de Tweede Kamer

Een goed geïnformeerde Kamer

Sinds oktober 2011 werk ik bij de Tweede Kamer, eerst in de functie van EU-adviseur en als waarnemend griffier van de commissie Europese Zaken. Ruim vijf jaar geleden kwam de vacature voor parlementair vertegenwoordiger vrij. Die was op mijn lijf geschreven. Ik had al in Brussel gewerkt bij de Europese Commissie en kende het 'Brusselse' goed. Ook had ik al een jaar of zes ervaring bij de Kamer. Dat zorgde voor een soepele overgang. Ik vind het ontzettend interessant om in Brussel de spil tussen de Kamer en de Europese instellingen te zijn. Om bij te kunnen dragen aan een goed geïnformeerde Kamer die optimaal haar controlerol op EU-terrein richting de regering en richting de EU kan uitvoeren.

Wonen in Brussel

Brussel is een leuke stad om te wonen en te werken. Er heerst een gezellige, bourgondische sfeer, mensen werken hard maar genieten ook. Het is een internationale stad, er werken mensen uit verschillende hoeken van de EU en zelfs daarbuiten. Nederlanders hebben vaak de naam direct te zijn, dus het is een uitdaging om in de communicatie met collega's van andere nationale parlementen diplomatiek op te treden. Handig dus als je goed kunt laveren tussen verschillende culturen en goed kunt netwerken.

De Tweede Kamer in Brussel

Spilfunctie

Als parlementair vertegenwoordiger van de Tweede Kamer heb je een spilfunctie tussen de Kamer en de Brusselse instellingen (o.a. het Europees Parlement, de Europese Raad en de Europese Commissie). Je werkt voor alle commissies, maar de commissie Europese Zaken is je thuisbasis. Je hebt dagelijks contact met de verschillende EU-adviseurs en ook geregeld met andere onderdelen van de Kamerorganisatie.

Inzicht in besluitvorming

Je houvast in de grote hoeveelheid informatie is de prioriteitenlijst van de Kamer. Dat is een soort werkprogramma, aan de hand waarvan je kijkt wat er allemaal speelt rond bepaalde thema’s, wat de ontwikkelingen zijn in het Europese parlement en wat Kamerleden met die informatie kunnen. Je levert informatie en geeft inzicht in de Brusselse besluitvorming, op die manier kun je impact maken en draag je bij aan een nog sterkere Kamer.

Bij de Tweede Kamer werk je voor de democratie. Ben jij binnenkort de nieuwe collega van Janneke? Bekijk de vacatures.

Dit is interview afgenomen op 8 juni 2023

Wij zoeken ook nog een

Er zijn geen gerelateerde vacatures gevonden.