Richard van der Linden, Kamerbewaarder: 'Het wij-gevoel maakt het verschil'

Bij de Tweede Kamer werken elke dag honderden collega’s voor de democratie. Zo ook Richard van der Linden, Kamerbewaarder. “We zitten midden in de organisatie en de politiek.”

Richard werkt als Kamerbode in de Tweede Kamer

Dynamiek

Als Kamerbewaarder ben ik teamleider bij de Bodedienst. Ik stuur de bodes aan. In de plenaire zaal ben ik een soort regisseur op de achtergrond. De orde handhaven, zorgen dat de journalisten de juiste positie innemen. Er horen ook ceremoniële taken bij mijn werk, bijvoorbeeld als er wereldleiders zoals Zelensky, op bezoek komen.

Ik begon ooit bij de Tweede Kamer als beveiliger. Daarna werd ik teamleider bij de Beveiligingsdienst. In 2000 kreeg ik deze functie. Het bevalt me nog steeds geweldig. De dynamiek, het omgaan met de mensen, het werk ten bate van de Voorzitter en het parlement: voor mij de ideale combinatie.

Onmisbaar

We zitten midden in de organisatie en politiek. Een oude term voor onze dienst is ‘de smeerolie van de Kamer’. Als wij ons werk niet goed doen gaan de vergaderingen stroever. Dat vertraagt processen die belangrijk zijn voor de democratie. Dat willen we voorkomen. Want als iedereen zelf alle documenten moet halen, koffie moet pakken… Het zijn details, maar wel onmisbare details.

Om ons werk goed te doen moeten we alle diensten in de Kamer goed aanvoelen. We stimuleren ons team om zelf dat fingerspitzengefühl te ontwikkelen, want er bestaat geen training voor. We moeten ook snel kunnen schakelen, bijvoorbeeld als er onrust ontstaat op de tribune. Het geeft me veel voldoening als we dat veilig oplossen.

Wij-gevoel

De werksfeer is goed. Iedereen heeft eigen verantwoordelijkheden, maar we zijn ook één geheel.  Als Bodedienst blijven we wel in onze rol. We communiceren op een formele manier met de Kamerleden, maar we staan altijd voor ze klaar. Door de jaren heen deel je lief en leed met elkaar. Gastvrijheid is ontzettend belangrijk bij ons. Net als flexibiliteit, want soms ben je laat thuis of zijn er onverwachte situaties. En we hechten veel waarde aan de teamspirit. We zorgen ervoor dat we altijd met elkaar door een deur kunnen. Een sterk wij-gevoel maakt het verschil. Als wij goed lopen, loopt de Kamer beter.

Soundtrack

De soundtrack van mijn werk? De eerste die in me opkomt: Always look on the bright side of life van Monty Python. Er is veel ellende in de wereld en daar krijgen we hier ook mee te maken. Maar als we optimistisch aan het werk gaan, dan maken we er samen wel iets moois van.

Bij de Tweede Kamer werk je voor de democratie. Ben jij binnenkort de nieuwe collega van Richard? Bekijk onze vacatures!

Wij zoeken ook nog een

Er zijn geen gerelateerde vacatures gevonden.