Ru-Ann Martina, hostess: 'Met een lach de dag door'

Bij de Tweede Kamer werken elke dag honderden collega’s voor de democratie. Zo ook Ru-Ann Martina, hostess. “Het geeft mij energie als ik mensen kan helpen.”

Goede ontvangst

Als hostess zorg ik ervoor dat bezoekers goed worden ontvangen. Dit doen we met een leuk team. Sommigen staan bij de ingang of uitgang en helpen bij het aan- en afmelden van bezoekers. We moeten natuurlijk altijd weten hoeveel mensen er in het gebouw zijn.

Ik werk ook in het winkeltje van de Tweede Kamer. Hier kunnen mensen terecht voor relatiegeschenken en souvenirs. We zijn de eersten die mensen zien als ze binnenkomen. Ze vragen ons vaak de weg of ze komen een bijzonder cadeautje uitzoeken voor familie of vrienden.

Mensen helpen

Ik heb een doelgroepenverklaring en val daardoor onder de Wet Banenafspraak. Een bedrijf dat mensen daarin begeleidt, heeft mij in 2018 aan de Tweede Kamer gekoppeld. Ze zeiden: hier is een leuke plek vrij, lijkt dit je wat? Jazeker, zei ik. En ik werk er nog steeds. Ik word goed ondersteund door een participatiecoach van de Tweede Kamer.

Eerst was ik receptiemedewerker. Daarna kreeg ik de kans om hostess te worden. Hier ben ik meer met mensen in contact en heb ik extra afwisseling in het werk. Het geeft mij energie als ik mensen kan helpen. Als zij blij zijn, ben ik blij.

Zen blijven

Voordat ik aan de slag ging bij de Tweede Kamer, dacht ik dat de sfeer heel zakelijk zou zijn. Die verwachting klopte niet. Het werk is natuurlijk wel serieus, maar de sfeer is heel gezellig. De collega’s zijn leuk en open.

Als je bij ons komt werken, is het handig als je jezelf flexibel opstelt en een gezellig babbeltje kunt maken. Ik heb hier wel geleerd hoe belangrijk goede communicatie is. Daar ben ik ook beter in geworden. Je leert heel goed met mensen om te gaan. Je hoofd koel houden als bezoekers onvriendelijk of gehaast zijn, bijvoorbeeld. Lekker zen blijven als dat nodig is.

Soundtrack

De laatste tijd heb ik veel naar Dreamer geluisterd, een liedje van Red Moon. Die heb ik live gezien in Amsterdam. Toen ik het hoorde dacht ik: dit is inspirerend. They say the sky is the limit, but not for you / When the world shows you darkness / You wear a smile… Ik kan mezelf er wel in vinden. Optimistisch blijven en met een lach de dag door!

Bij de Tweede Kamer werk je voor de democratie. Ben jij binnenkort de nieuwe collega van Ru-Ann? Bekijk onze vacatures.

Wij zoeken ook nog een

Maximaal aantal uren: 36 uur
Inschaling: Schaal 4, Schaal 6
Opleidingsniveau: Mbo 2, Mbo 3