Facilitaire Dienst

De Tweede Kamer is een unieke werkomgeving. Bij de Facilitaire Dienst zorgen we ervoor dat die werkomgeving optimaal functioneert. Zo ondersteunen wij de Kamerleden, honderden collega’s en evenveel bezoekers. Zo werken wij voor de democratie.

Wat de Facilitaire Dienst doet

De Facilitaire Dienst bestaat uit de afdelingen Techniek, Bedrijfsbureau en Services. Ook hebben wij een eigen Bureau Evenementen en een afdeling ARBO en Preventie. Alle afdelingen bestaan uit kleine, hechte teams. Samen staan wij voor een werkomgeving waarin onze Kamerleden, hun ondersteunende medewerkers en onze ondersteunende ambtelijkelijke organisatie veilig en prettig kunnen werken.

De Facilitaire Dienst beheert de plenaire zaal, de vergaderzalen, de kantoren en de algemene ruimtes. We implementeren en onderhouden alle apparatuur. Denk aan lichten en camera’s, liften en ovens, alarmsystemen en informatieschermen. We zorgen ervoor dat alles functioneert. Op ‘gewone’ werkdagen, maar bijvoorbeeld ook bij grote live-evenementen of bij spoeddebatten laat op de avond.

Thomas Taal – AV-technicus

Als AV-technicus brengt Thomas voor iedereen in beeld wat de Tweede Kamer doet. Zo is hij bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de liveregistratie van alle vergaderingen in de plenaire zaal. Benieuwd hoe hij verder een bijdrage levert aan onze democratie? Zijn verhaal zie je hier!

Testimonial Thomas

Laden
00:00
00:00

Ik wil weten hoe de democratie werkt. Daarom ben ik vandaag in de Tweede Kamer. Niet om in gesprek te gaan met de Kamerleden, maar met andere mensen die hier werken. Mensen zoals jij en ik. En vandaag spreek ik met collega Thomas. Hij is AV-technicus. Hé, Thomas. Vertel, waar ben je mee bezig? -Hi. Ik kom even naar beneden. Wat was je net daarboven aan het doen? THOMAS TAAL: We zijn preventief een camera aan het vervangen. REPORTER: Hoe ziet een dag eruit als je hier aan het werk bent? THOMAS: We beginnen 's ochtends met de dagstart. Dat houdt in dat we 's ochtends alle vergaderzalen controleren op de werking. Mochten we daar iets tegenkomen dat niet functioneert, dan hebben we nog genoeg tijd om dat voor aanvang van vergaderingen op te lossen. Kun je ons wat meer laten zien van je werk? Ja, tuurlijk. Dan beginnen we op m'n kantoor. Loop mee. (Thomas gaat de reporter voor naar z'n kantoor.) OPGEWEKTE MUZIEK Dit is mijn werkplek. Hier begin ik de dag 's ochtends. Je brengt hier voor iedereen in beeld wat de Tweede Kamer doet. REPORTER: Moet je ook politieke kennis hebben om hier als AV-technicus te werken? THOMAS: Een beetje basiskennis is wel leuk, maar als je er echt wel wat meer van af wil weten, dan zit je zeker hier op de juiste plek. (Hij geeft een demonstratie met z'n audiovisuele apparatuur.) DE OPGEWEKTE MUZIEK SPEELT VERDER We zijn nu in de plenaire regie, het hart van de Tweede Kamer. Hier worden de live-registraties van alle plenaire vergaderingen gedaan. REPORTER: En wat gebeurt hier zoal? Wordt het weleens spannend hier? THOMAS: Ja, het kan behoorlijk spannend worden. Zo was ik een keer met andere werkzaamheden bezig en ik werd gebeld dat er geen audio vanuit de plenaire zaal naar buiten toe ging. Ja, dan moet je zo snel mogelijk die kant op. Je komt de zaal in, alle camera's staan nog aan, dus iedereen kan met je meekijken. Ja, en dan moet je proberen zo snel mogelijk die storing te verhelpen. (Thomas en de reporter praten met een collega van Thomas en lopen daarna in het gebouw rond.) DE OPGEWEKTE MUZIEK SPEELT VERDER En voor de mensen die willen solliciteren, waarom zou jij zeggen: Doen? Je komt in een superleuk team terecht, je werkt in de techniek, op een fantastische locatie en in het hart van de democratie. BEL RINKELT O, sorry. Ik moet naar de plenaire zaal toe. Veel succes. -Dank je. (Het beeld wordt wit. Beeldtekst: Werken bij de Tweede Kamer. Voor de democratie.) DE OPGEWEKTE MUZIEK SPEELT NOG EVEN EN EBT WEG

Hoe het is om hier te werken

Wij zijn kameleons die opgaan in de omgeving. Achter de schermen verzorgen wij alles tot in detail. Van kantoorinrichting en evenementorganisatie tot het verzorgen van beeld en geluid bij debatten. Van het klaarzetten van een kleine interviewsetting tot het regisseren van live uitzendingen.

Het is vaak spannend werk. Je komt elke week wel in onverwachte situaties terecht. Daarom is het handig om flexibel en stressbestendig te zijn. En om interesse te hebben in de meest uiteenlopende technieken. We groeien hier allemaal uit tot allrounders, delen veel kennis met elkaar en brengen nieuwe ideeën in.

We werken veel samen met andere diensten en staan vaak in direct contact met Kamerleden. We gaan discreet om met gevoelige informatie.

Wesley Zitman werkt als technicus bij onze Technische Dienst. Lees hier het verhaal.

"Als je meer wil weten over de politiek dan zit je hier zeker op de juiste plek"

Wat je kunt verwachten

  • Een unieke werkomgeving. Waar de toekomst van Nederland wordt bepaald. Wij zorgen ervoor dat die werkomgeving uitstekend functioneert.
  • Kleine teams met veel vrijheid. Samen met de andere specialisten in je team heb jij de regie over je werk.
  • Veel afwisseling. We weten nooit helemaal hoe de dag eruit zal zien. Improviseren, snel schakelen: daar zijn we goed in.
  • Werken met de nieuwste techniek. Als overheid lopen we internationaal voorop met onze innovatieve AV faciliteiten.
  • Mogelijkheden om te blijven leren. Nieuwe kennis en vaardigheden zijn essentieel in ons werk.

Wij zoeken ook nog een

Maximaal aantal uren: 36 uur
Inschaling: Schaal 9