Overslaan en naar de inhoud gaan

Griffies Commissies

Het parlementaire proces in de Tweede Kamer vraagt om uitstekende procesmatige organisatie en inhoudelijke ondersteuning. Daar zorgen de Griffies voor. Zo maken wij het werk van de verschillende Kamercommissies mogelijk en ondersteunen we het plenaire debat. Zo werken wij voor de democratie.

Wat de Griffies doen

De Griffies van de Tweede Kamer bestaan uit verschillende afdelingen: de Griffie plenair, Bureau Wetgeving en de Griffies commissies.

 

De Griffie plenair en Bureau Wetgeving
Bij de Griffie plenair verzorgen we de ambtelijke ondersteuning van de plenaire vergaderingen in de Tweede Kamer. Zo faciliteren wij bij het opstellen van de agenda en de procedurele gang van zaken rondom de ingekomen stukken en schriftelijke vragen.

 

Naast deze procedurele zaken ondersteunen we Kamerleden bij amendering en initiatiefwetgeving, de afwikkeling van de stemmingen en verwerken we bij Bureau Wetgeving, onderdeel van de Griffie plenair, aangenomen amendementen in wetteksten. 

 

De Griffies commissies

Werken bij de Griffies commissies is heel dynamisch. Enerzijds organiseren we het vergader- en besluitvormingsproces van de verschillende Kamercommissies. We coördineren onder meer hoorzittingen met belanghebbenden en regelen werkbezoeken voor Kamerleden. Anderzijds bieden we inhoudelijke ondersteuning, denk hierbij aan advisering over wetsvoorstellen en politieke onderwerpen.

 

Ook zijn we betrokken bij enquêtecommissies en commissies rondom interne thema's, zoals de werkwijze van de Tweede Kamer en de renovatie van het Binnenhof. Bij plenaire vergaderingen over specifieke beleidsterreinen zitten de griffier en adjunct-griffier samen met de Kamervoorzitter in de zaal.

Dennis Nava – Commissiegriffier

Dennis zorgt er als Griffier voor dat de Kamercommissie van Economische Zaken en Klimaat altijd hun werk kunnen blijven doen. Zo levert Dennis een belangrijke bijdrage aan onze democratie. Benieuwd hoe hij dat doet? Je ziet het hier! 

Hoe het is om hier te werken

Als je een grote interesse voor en betrokkenheid bij de politiek hebt, kun je bij de Griffies je hart ophalen. Je hebt nauw contact met Kamerleden en je werkt samen met de Kamervoorzitter en commissievoorzitters om alle vergaderingen goed te laten verlopen. Je adviseert procesmatig en inhoudelijk en je onderhoudt belangrijke externe contacten bij bijvoorbeeld ministeries, het Europees Parlement en verschillende bestuursorganen en uitvoeringsorganisaties.

 

Je kunt dan ook rekenen op grote dynamiek waardoor je continu bijleert. Het is handig om flexibel te zijn en stevig in je schoenen te staan. Een degelijk moreel kompas is natuurlijk ook een must. We stellen ons allemaal neutraal op en gaan integer om met informatie en contacten. Zo kunnen we het parlementaire proces het best ondersteunen.

"90% van het werk van de Kamer gebeurt in commissies. Wat je in de plenaire zaal ziet is maar een topje van de ijsberg"

Wat je kunt verwachten

  • Een unieke werkomgeving. Waar de toekomst van Nederland wordt bepaald. Wij zorgen daarbij voor de inhoudelijke en procesmatige ondersteuning.
  • Een belangrijke ondersteunende rol. Midden in het politieke proces.
  • Veel afwisseling. Met de dagelijkse dynamiek van de Kamer weet je nooit precies hoe de werkdag eruit zal zien.
  • Inhoudelijke uitdaging. Je vergroot je expertise op jouw beleidsterrein(en).
  • Mogelijkheden om te blijven leren. Je krijgt alle ruimte om jezelf verder te ontplooien, zowel inhoudelijk als persoonlijk.

Bekijk onze vacatures

Tactisch adviseur informatiehuishouding


Bekijk de vacature

Managementassistent Facilitaire Dienst


Bekijk de vacature

Medewerker serviceteam


Bekijk de vacature

Directieadviseur Tweede Kamer


Bekijk de vacature