Waar belangrijke beslissingen voor ons land worden genomen, is goede horeca natuurlijk onmisbaar. Wij voorzien 150 Kamerleden, collega’s, journalisten en bezoekers van een goede service en een warme sfeer. De hele dag, van de eerste kop koffie tot het diner en zelfs tot aan de laatste Kamerbel. Zo werken wij voor de democratie.
Wat het Restaurantbedrijf doet
Het Restaurantbedrijf beschikt over verschillende horecagelegenheden; het Statenrestaurant, het Ledenrestaurant, twee koffiecorners. Ook hebben wij een eigen vergaderservice en sfeervolle locaties met elk hun eigen aanbod. In totaal is er plaats voor zo’n 500 gasten. Wij zijn trots op het feit dat onze koks elke dag verse maaltijden koken. Bij ons komt niets uit pakjes. Zo wordt onze soep vers gemaakt.
We bieden goede service tijdens de vergaderingen in de Tweede Kamer en verzorgen de catering van de vele evenementen die hier plaatsvinden. Van jubilea en recepties tot staatsbezoeken.
Wij zijn een erkend leerbedrijf zijn. We leiden jaarlijks ongeveer acht leerlingkoks en -kelners op. Hier krijgen de leerlingen de kans om hun eerste werkervaring op te doen. Een bijzondere locatie voor de start van hun loopbaan. Daarnaast werkt het Restaurantbedrijf ook met medewerkers die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt.
Carlijn Broeksteeg – Teamleider restaurantbedrijf
Als teamleider van het restaurantbedrijf voorziet Carlijn alle Kamerleden en medewerkers in de Tweede Kamer van hun kop koffie, lunch en diner. Zo levert Carlijn een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse democratie. Benieuwd wat zij nog meer doet? Haar verhaal zie je hier!
Ik wil weten wie onze democratie laat functioneren.
Daarom ben ik vandaag in de Tweede Kamer.
Niet om met Kamerleden te praten,
maar juist met de mensen die hun werk mogelijk maken,
achter de schermen.
Ik heb een afspraak met Carlijn,
die werkt in de horeca van de Tweede Kamer.
Ze staat achter me, dus laten we even naar haar toe lopen.
Carlijn, goeiemorgen.
CARLIJN BROEKSTEEG: Hé, goeiemorgen.
Waar zijn we?
-In het Statenlokaal,
de koffiecorner van de Tweede Kamer.
Sta je hier elke ochtend koffietjes te schenken?
Meestal wel. De drukte begint hier, dus dan kom ik mijn collega's ondersteunen.
Het was net superdruk. Is de ochtendspits voorbij?
CARLIJN: Ja, eigenlijk wel. Als de medewerkers en Kamerleden beginnen,
dan starten ze hier om 8 uur met een kopje koffie
en dan gaan ze naar boven, naar hun kantoor,
en dan is de spits voorbij.
-We gaan vandaag met je meelopen.
Kom je mee?
-Ja, zeker. Ik kom eraan.
REPORTER: Waar neem je ons mee naartoe, Carlijn?
We nemen een binnendoorroute naar de eerste etage,
naar de andere restaurants.
Het ziet er niet naar uit alsof iedereen hier kan lopen.
Deze route is speciaal voor het Restaurantbedrijf
omdat we snel ter plekke moeten zijn als het druk is.
Een beetje een sluiproute?
-Ja, precies.
We zijn nu in het Ledenrestaurant.
Het ziet er prachtig uit. Dit is waar de Kamerleden eten?
Ja, klopt. Hier eten de Kamerleden en ik spring hier bij als het druk is.
(Ze lopen door het Ledenrestaurant.)
Ik geef samen met mijn twee collega's leiding over de zes horecalocaties
die we hebben in de Tweede Kamer.
En dat betekent dat we overal inspringen waar een druk moment is.
We hebben drie koffiebars, twee restaurants
en een vergaderservice met vijftig vergaderzalen.
REPORTER: Hoe is het voor jou om hier te werken, dagelijks rond te lopen
en ambtenaren, politici en bezoekers van koffie en een broodje te voorzien?
Het is heel gaaf dat ik mijn passie, het werk in de horeca,
kan uitoefenen hier in de politiek. Dat is heel bijzonder.
REPORTER: Daarmee draag je ook bij aan het democratisch proces?
Ja, want als hongerige Kamerleden gaan debatteren,
dan denk ik wel dat het een heftige boel wordt.
Dus we moeten ze goed voorzien van eten en drinken
zodat ze uitgerust hun werk kunnen doen.
Het bijzondere is dat we regelmatig complimentjes ontvangen.
Bijvoorbeeld voor onze catering van de formatie, van Mark Rutte,
en voor de catering van bijzondere commissies.
Ik probeer ze op te hangen zodat de medewerkers ook de bedankjes kunnen lezen.
(Enkele kaartjes aan de muur. In de keuken is het personeel eten aan het bereiden.)
OPGEWEKTE MUZIEK
We staan nu op een heel andere plek. Waar zijn we nu?
We zijn nu in het Statenrestaurant, het grootste restaurant dat we hebben.
Hier eten de Kamerleden, medewerkers,
maar ook de ondersteunende diensten.
Wat maakt jouw werk hier zo anders dan horeca op een andere locatie?
Eigenlijk vooral de reguliere werktijden.
Ik ben elk weekend vrij en werk maar vier dagen.
Dus het is ontzettend fijn dat je een privéleven kan opbouwen,
wat in de normale horeca toch altijd wat lastig is.
Je noemde net al je collega's. In wat voor team werk je?
We hebben een heel leuk team, een afwisseling van jong en oud.
Het is ook echt belangrijk dat we elkaar ondersteunen
omdat we zoveel verschillende horecalocaties hebben.
Dus ik zeg altijd: één team, één taak.
Sorry, ik hoor de bel, ik moet naar het Ledenrestaurant.
Ik zie je later. Doeg.
-Succes.
(Het beeld wordt wit. Beeldtekst: Werken bij de Tweede Kamer. Voor de democratie.)
DE OPGEWEKTE MUZIEK EBT WEG
Hoe het is om hier te werken
Ons doel: Kamerleden, ambtenaren, journalisten en bezoekers een goed gevoel bezorgen. Met heerlijk eten en drinken, passende service en een gemoedelijke sfeer.
Zo ondersteunen wij iedereen die hier aan de toekomst van Nederland werkt. Op de ‘gewone’ werkdagen, maar ook bij bijzondere evenementen. Denk bijvoorbeeld aan Prinsjesdag of de verkiezingen. We stellen onszelf altijd neutraal op. Bovendien zijn we flexibel: snel schakelen en multitasken hoort erbij in ons werk.
Sinds 2021 bevindt Tweede Kamer zich op een nieuwe locatie. Dat betekent dat we in onze restaurants en keukens met de nieuwste apparatuur werken. We werken zoveel mogelijk met biologische ingrediënten uit onze eigen regio.
Wat je kunt verwachten
Werken op een unieke locatie. Waar de toekomst van Nederland wordt bepaald. Wij zorgen ervoor dat dat niet met een lege maag gebeurt.
Een gezellig team met gemotiveerde collega’s. Net als jij steken we graag de handen uit de mouwen. We houden van aanpakken en samenwerken.
Een regelmatig schema, zeker voor horecabegrippen. Het komt niet vaak voor dat je op zaterdag of zondag werkt.
Veel afwisseling. In de maaltijden die we verzorgen, de gasten die we ontvangen en de locaties waar je werkt.
Mogelijkheden om te blijven leren. Wil je barista worden, jezelf specialiseren als kok, of heb je een andere training of opleiding in gedachten? Wij faciliteren het graag.