Verslag en Redactie

De Dienst Verslag en Redactie (DVR) ontsluit alle debatten en vergaderingen die in de Tweede Kamer worden gehouden. Wat daar gezegd wordt is immers informatie van en voor iedereen. Onze verslaglegging en onze applicaties maken de debatten en overleggen blijvend toegankelijk voor Kamerleden, kabinet en ministeries, belanghebbenden en natuurlijk alle burgers. Zo werken wij voor de democratie.

Wat de dienst Verslag en Redactie (DVR) doet

De medewerkers van de DVR (vroeger de Stenografische Dienst) zorgen voor de ontsluiting in woord, beeld en geluid van de vergaderingen van de Tweede en Eerste Kamer.

Het belangrijkste en meest omvangrijke product dat onze taalspecialisten al sinds 1849 maken, zijn de verslagen van de plenaire debatten: de Handelingen der Staten-Generaal. Maar ook van commissiedebatten, notaoverleggen, wetgevingsoverleggen, hoorzittingen en parlementaire enquêtes verschijnt een verslag. Zo dragen wij bij aan de openbaarheid binnen de democratie; dat is van actuele én historische betekenis.

De DVR zorgt ook voor korte verslagen op hoofdlijnen van plenaire debatten. Deze 'Debatten in het kort' zijn voor een breed publiek toegankelijk via de Tweede Kamerwebsite. Ook worden het wekelijkse mondelinge vragenuur en geselecteerde debatten door DVR-medewerkers live ondertiteld. Dankzij de apps Debat Direct en Debat Gemist zijn alle vergaderingen live te volgen en terug te kijken via internet.

De verslagleggers zouden nergens zijn zonder hun collega's die zorgdragen voor de logistieke ondersteuning en de audio- en video-opnamen. Daarnaast werken er bij de DVR correctoren aan het afhandelen en publiceren van de verslagen. Op ICT-gebied worden alle medewerkers ondersteund door functioneel applicatiebeheerders.

Medewerkers worden voor een groot deel intern opgeleid: in verslaglegging, maar ook in de systemen die we gebruiken voor verslaglegging, video en audio. Daarna zijn er volop mogelijkheden om verder te specialiseren en nieuwe kennis en vaardigheden op te doen.

"Van alle debatten verschijnt een verslag. Zo dragen wij bij aan transparantie."

Hoe het is om hier te werken

De sfeer binnen de dienst is collegiaal. Samen hebben we de missie om verslagen van hoog niveau te leveren, zodat alle debatten duurzaam toegankelijk zijn voor iedereen. Een uitstekend taalgevoel, een brede algemene ontwikkeling en interesse voor politiek zijn een must als je hier wilt werken. We stellen ons allemaal neutraal op en gaan integer om met informatie.

Lees hier het verhaal van Gijs Freriks. 

Wat je kunt verwachten

  • Een unieke werkomgeving. In het hart van de democratie wonen wij elke vergadering bij. Je leert veel over allerlei verschillende onderwerpen.
  • Een belangrijke bijdrage aan transparantie. Je helpt mee om alle informatie uit debatten beschikbaar te maken voor iedereen en voor de lange termijn.
  • Afwisselende werkdagen. Geen dag in de Kamer is hetzelfde. Je hebt elke dag te maken met andere onderwerpen, onverwachte omstandigheden en technologische ontwikkelingen.
  • Een sterke teamspirit. Door collegiale samenwerking krijgen we alles voor elkaar. Dat doen we in een prettige, open sfeer.
  • Volop mogelijkheden om te blijven leren. Een verslaglegger wordt intern opgeleid. Daarna heb je volop mogelijkheden om je verder te specialiseren en nieuwe kennis en vaardigheden op te doen.
"Deru Schelhaas, medewerker Verslag en Redactie: De achtergrond van de medewerkers is divers, maar wat ons verbindt is nieuwsgierigheid"
— Bij de Tweede Kamer werken elke dag honderden collega’s voor de democratie. Zo ook Deru Schelhaas, medewerker Verslag en Redactie

Wij zoeken ook nog een

Er zijn geen gerelateerde vacatures gevonden.